KODIN TURVALLISUUS

Tämä teksti käsittelee kotia ja sen turvallisuutta kulkemisen ja olemisen kannalta. Emme aina tule ajatelleeksi kotia ostaessamme sen turvallisuustekijöitä, ajatellen iäkkäänä asumistamme.

Kulkumahdollisuudet

Ensimmäisenä pitäisi ajatella turvalliset kulkumahdollisuudet pihaan ja sisäänkäyntiin, jotta voidaan kulkea vapaasti, vaikka kolmipyöräisellä sähkömopolla, tai pyörätuolilla sisälle huoneeseen asti. Kun huomioimme hyvissä ajoin iäkkäänä elämäämme kotona, niin ei tarvitse paljon vuosia karttuneena ajatella enää niitä.

Pihat ja kadut ovat liukkailla keleillä tapaturmille alttiita paikkoja. Tähän tarkoitukseen on nykyisin saatavan hyviä liukuesteellisiä kenkiä, tai irtonaisia kenkiin kiinnitettäviä liukuesteitä. Hyvä, jos ulkona ei ole yhtään rappusta tai liian jyrkkiä luiskia.

Kynnyksetön koti on turvallinen ja helppo liikkua. Itse kun aikoinaan rakensin omakotitalon, joku vaisto sanoi, älä laita kynnyksiä, tee ulkorappusetkin niin matalat, että niistä pääsee omin avuin pyörätuolilla ja rakenna yksikerroksinen. Kohtalo puuttui peliin ja vaimoni sairastui jo rakennusvaiheen loppuvaiheessa ja joutui pyörätuoliin.

Kodin tapaturmariskit

Ihmisten elämänsä aikana sattuneista tapaturmista suurin osa sattuu kotona. Kotona on aina jotain pientä tarvetta kiivetä lattiaa korkeammalle. Silloin siihen tarkoitukseen on hyvä olla kaiteelliset A-tikkaat tai kaiteellinen keittiöjakkara. Yleensä kodin tapaturmista suurin osa sattuu juuri kiivetessä keittiöjakkaralle tai kompastuessa mattoihin. Jos aikoo kiivetä, villasukat kannattaa heittää pois ja puhelin on hyvä olla taskussa, jotta voi apua hälyttää pienen ilmalennon jälkeen. Usein on parempi pyytää nuorempaa polvea apuun näissä kiipeilyasioissa.

Valaistus on hyvä olla riittävä ja mieluummin LED-lampuilla varustettuna, ettei ole tarve kiipeillä kymmeniin vuosiin lamppuja vaihtamaan.

Kulkuväyliltä voikin pitää iäkkäämpänä vaikka matot kokonaan pois.

Palovaroittimia on hyvä olla joka huoneessa. Laki vaatii niitä olevan yksi kappale huoneiston jokaista 60 neliömetriä kohden.

Nykyisin on saatavana turvallisia seniori mallisia liesiä ja kahvinkeittimiä, joiden virta katkeaa automaattisesti, vähentäen tulipalon vaaraa muistikatkoksen sattuessa.

Muistikatkoksia voi sattua jo nuoremmallakin iällä. Kerron siitä pienen tarinan. Olin vielä nuorehko perheenisä ja keittelin kanamunia kattilassa. Tietysti virta laitetaan alkuun suurimmalle. Munat olivat kiehumassa ja ajattelin poiketa autotalissa jotain pikaisesti katsomassa, mutta mielenkiinto johonkin asiaan oli niin suuri, että unohdin munien olevan kiehumassa, kunnes ihmettelin, missä ammuskellaan. Valtavan paukkeen jatkuessa muistin, munat ovat kiehumassa. Ryntäsin sisälle, jossa katosta puoleenväliin huonekorkeutta oli savua ja kaikki kananmunat hellalla savuamassa.

Erkki Myllyharju_web_2172K_

Erkki Myllyharju

Kirjoittaja Erkki Myllyharju tuottaa tähän blogiin ikäihmisten terveyteen liittyviä kirjoituksia.
Kirjoittaja toivoo käsiteltävien asioiden auttavan ihmisiä pysymään terveenä,
paranemaan ja voimaan paremmin.

Kirjoittaja jättää vastuun tietojen soveltamisesta tai tulkinnasta lukijalle.