KOLESTEROLI JA STATIINIT – vaarallista vai ei?

Kolesteroli_Terttu Häkkilä

Kuva Terttu Häkkilä

Aikamme on lääketankkauksen kulta-aikaa. Lääketeollisuus on kolesterolilääkintään laittanut rajaksi 5, jos menee yli, niin tuntuu siltä, että se on melkein kuolemaksi. Neurologi David Perlmutter kirjassaan, Tuhon siemenet, kertoo aivan muuta. Hän viittaa tutkimukseen, jossa on todettu, että vaihdevuodet ylittänyt nainen jos käyttää statiineja, on melkein kaksinkertainen riski saada diabetes, verrattuna naisiin, jotka eivät käytä statiineja. Tästä taas seuraa se, että diabeetestä sairastavalla on kaksinkertainen riski sairastua Alzheimerin tautiin. Eräs tuttava rouva 85 v kertoi, että lääkäri määräsi hänelle kolesterolilääkkeitä, vaikka hänellä kokonaiskolesteroli oli vain 3. Hän kysyi lääkäriltä, miksi hänen pitää syödä näitä kolesterolilääkkeitä? Lääkäri vastasi, että varmuuden vuoksi. Samainen rouva alkoi kaatuilla ja kolhimaan itseänsä. Samoin hän valitteli jalkasäryistä. Kerroimme hänelle, että älä hyvä ihminen syö niitä lääkkeitä. Hän vain totesi, että on hänen pakko syödä, muuten lääkäri kieltäytyy hoitamasta häntä. Myöhemmin hän uskaltautui olla ottamatta lääkkeitä, mutta silti osti niitä kaappiinsa, jottei lääkäri näe, ettei hän ole käyttänyt lääkkeitä. Tämän jälkeen rouva alkoi taas voimaan paremmin.

Vuosia sitten kävin lääkärin yleisöluennolla, jossa hän kertoi, että kolesterolilääkkeitä käyttävistä ihmisistä hyötyy ehkä vain 1-2 % ja samaan hengenvetoon hän totesi, että on kyseenalaista, onko näillekään ihmisille välttämätöntä tämä statiinilääkitys. Virallisen lääketieteen mukaankin vähintään 98 % statiineja syövistä ihmisistä syö niitä turhaan, aiheuttaen vain itselleen kärsimyksiä.

Kirjassaan Perlmutter kertoo, ettei korkea kolesteroli olekaan pahasta, vaan kolesteroli vähentää aivosairauksien riskiä ja pidentää ikää. Testeissä henkilöt, joiden kokonaiskolesteroli oli tavoitteen mukainen, eli alle 5, pärjäsivät testeissä heikoimmin. Siis kolesteroli suojelee aivoja. Kolesteroli on ravintoaine, jota tarvitaan soluseinämän rakennusaineeksi. Se toimii myös antioksidanttina ja aivojen polttoaineena. Kolesterolia alentavat lääkkeet, Statiinit voivat heikentää aivotoiminta ja lisätä sydäntautiriskiä. Statiinien vaikutuksia ovat muistihäiriöt, maksan kolesterolin estyminen, väsymys, hengästyneisyys, liikkumis- ja tasapaino-ongelmat, lihaskivut, lihasten surkastuminen ja heikkous, kohonnut verenpaine, riski sairastua syöpään, astmaan, impotenssiin, haimatulehdukseen ja maksavaurioon. Statiinit lisäävät kuolleisuusriskiä siitä huolimatta, että ne todennäköisesti vähentävät tulehdusta. Tuoreessa tutkimuksessa on todettu, että niiden, joiden kolesterolitaso on korkea, on pienin riski kuolla syöpään ja tulehdussairauksiin.

LDL kolesteroli tunnetaan huonona kolesterolina. Tosiasiassa se on alhaisen tiheyden lipoproteiini. LDL-lipoproteiini kuljettaa kolesterolia kudoksiin ja verisuonten seinämiin. Alhainen kokonaiskolesteroli lisää riskiä sairastua dementiaan ja muihin neurologisiin häiriöihin ja jos on alhainen LDL kolesteroli, niin on 350-kertainen riski sairastua Parkinsonin tautiin, Perlmutter kirjoittaa.

Kirjoittaja Erkki Myllyharju tuottaa tähän blogiin ikäihmisten terveyteen liittyviä kirjoituksia.
Kirjoittaja toivoo käsiteltävien asioiden auttavan ihmisiä pysymään terveenä,
paranemaan ja voimaan paremmin.

Kirjoittaja jättää vastuun tietojen soveltamisesta tai tulkinnasta lukijalle.