LONKKALEIKKAUS ON TARPEELLINEN KIPUJEN LOPETTAMISEKSI. OMA KOKEMUS

Taulupohjia_Graffiteja_Pasila_2011_DSC_0001-004

Kuva Terttu Häkkilä

Kärsin lonkan kivuista 15 vuotta ja oletin kivun johtuvan iskiaksesta. Röntgenkuvaus paljasti totuuden. Nivelpinnoissa luut on tiukasti toisiaan vastassa ja nivelrusto pursuneena nivelen ympärille, aiheuttaen kipua taivutettaessa lonkkaa. Muutenkin lonkka oli rajoittunut liikeradoissa.

Käytyäni lääkärin terveyskeskuskäynnillä, hän passitti samalta istumalta röntgeniin. Lääkäri soitti viikon päästä ja totesi lonkan kaipaavan keinonivelen. Halusin käyttää vapaavalintaa leikkauspaikan valinnassa hyväksi ja sanoin, että haluan Tampereelle Coxaan. Niin hän lupasi laittaa paperit pyytämääni paikkaan. Seuraavaksi tilattiin lääkäriaika Coxan vastaanotolle alkutarkastuksia varten. Kaikkiaan aikaa kului 5 kk kun lonkka oli saanut uuden keraamisilla nivelpinnoilla olevan keinonivelen. Lopputarkastuksessa lääkäri totesi, että sen pitäisi kestää vähintään 20 vuotta, mutta kun katsoi minua, totesi, että se kestää loppuiän.

Kotona valmistautumisia leikkaukseen olivat hammaslääkärin todistus terveistä hampaista. Varpaanvälit pitää olla ehjät, ettei sieltä pääse bakteeria vereen. Tein myös korvahuuhtelut, korvat ovat ihmisen pahimpia bakteeripesiä. Suolistobakteerien vähentämiseksi suoritin myös suolihuuhtelun 34 ast. vedellä. Edellisenä päivänä myös hilseshampoolla kokovartalopesu, joka poistaa hiivabakteereita ihosta. Syömiseksi vain kevyttä ruokaa viimeisen vuorokauden aikana ennen leikkausta. Leikkausaamuna sallittu vain lasi vettä.

Kuten edellisestä käy ilmi, oma bakteerikanta on minimoitava leikkaukseen. Omat bakteerit usein aiheuttaa juuri näitä sairaalainfektioita, jotka pääsevät haavaan, ei ulkopuoliset.

Coxan sairaalaan menin leikkausta edellisenä päivänä, jossa vielä lonkka uudestaan röntgenkuvattiin ja otettiin verikokeita. Coxan vieressä on hotelli, jossa yöpyminen sairaalan laskuun.

Aamulla klo 9.00 odotushuoneesta käveltiin leikkauspöydälle, jossa sairaanhoitajat asettivat oikeaan kylkiasentoon ja tarkastettiin röntgenkuvasta vielä, että on oikea lonkka. Leikkaus tehtiin selkäydinpuudutuksella ja halusin kevyen nukutuksen, etteivät luun jyystämisäänet kuulu. Leikkaus kesti tunti 20 minuuttia, jossa oli jo röntgenkuvaus. Kuvauksella varmistettiin, että keinonivel on oikeassa asennossa. Siinä vaiheessa lääkäri ilmoittaa, että leikkaus meni erittäin hyvin. Heräämössä oltiin n. 5 tuntia, jotta puudutukset ovat pois ja verenpaineet tarpeeksi hyvät. Sairaanhoitaja ilmoittaa, että verenpaineet ovat kuin oppikirjoista. Nyt voit nousta ylös ja kävellä huoneeseen omaan sänkyyn. Kävely tuntui niin hyvältä heti leikkauksen jälkeen, niin kuin se ei ikinä olisi kipeä ollutkaan.

Sairaalassa oli kolmenlaisia särkylääkkeitä se pari päivää mitä siellä olin. Heti leikkauksen jälkeen käytin homeopaattista Arnica montana D12. Arnica nopeuttaa paranemista ja poistaa kipua. Lääkäri hiukan ihmettelikin, onpas nopeasti parantunut, kun lopputarkastuksessa näytin leikkauskohdan valokuviani. Sairaalassa otin Arnicaa 2-3 tunnin välein 5 helmeä ja kotona 3-4 kertaa päivässä purkki loppuun. Homeopaattisia lääkkeitä myy luontaistuotekaupat ja Yliopiston apteekki. Homeopatia on Suomessa virallisesti hyväksytty lääke.

Sairaalassa oltiin 2 yötä ja paaritaksilla kotia. Kipulääkityksen lopetin melkein heti kotiin päästyä. Mietoja särkylääkkeitä käytin vain 2 viikkoa. Samoin apuvälineitä, kävelysauvoja ja istuinkorokkeita myös vain 2 viikkoa.

Neljän viikon kuluttua suoritin ulkoilua kolmen kilometrin kävelylenkein ja ensimmäisiä kilometrejä autolla ajoa varovaisesti. On mahtava juttu kun saa liikkua kivuttomalla lonkalla.