SAPPIVAIVASTA LEIKKAUKSELLA EROON – OMA KOKEMUS

Moni kärsii tietämättään sappivaivasta. Itsekin ihmettelin miksi virtsa näyttää tummanruskealta, kuin olisi verta virtsassa. Väriä oli vain silloin tällöin ja siksi se ei huolestuttanut suuremmin.

Aloitettuani antibioottikuurin pieneen tulehdukseen, ensimmäisen pillerin syönnin jälkeen heti tuli kovat poltot vatsan seudulle ja raju oksennus. Oksennus hiukan helpotti ja siksi en mennyt lääkäriin ensimmäisenä iltana. Miedot kivut kuitenkin jatkuivat seuraavan päivä ja illalla äityi poltot niin kovaksi, että pakko oli lähteä päivystykseen.

Päivystyksessä laboratoriokokeet olivat kaikki muut ihan hyviä, mutta maksa-arvo oli yli 800 ja tulehdusarvo hiukan koholla. Lääkäri totesi heti, että sappikivi tukkii sappitiehyen, joka nostaa maksa-arvon korkealle ja sappinestettä menee virtsaan, värjäten sen. Saman tien laitettiin leikkausosastolle antibioottikuurille, jotta saadaan tulehdukset alas. Tulehdusarvo oli vain n. 14, mutta kuitenkin sallitun yläpuolella.

Ultraäänitutkimus ja magneettikuvaus paljastivat kiven joka tukki sappitiehyen. Muutaman päivän päästä tukkeen aiheuttanut sappikivi poistettiin suun kautta miedossa nukutuksessa, jossa itse pumpattiin nukutusainetta käsipumpulla suoneen alkuunsa ja jos sattui välillä heräämään. Se oli kivuton ja helppo toimenpide. Kolmen viikon päästä leikattiin tähystyksellä sappirakko kokonaan pois, jossa oli hiekkaa. Tähystyksessä tehtiin neljä reikää, joiden kautta toimenpide tehtiin. Viiden päivän päästä reikien haavat olivat pinnasta täysin parantuneet. Leikkauksen jälkeen oltiin 2 yötä sairaalassa ja sitten kotiin.

Sappirakkoa periaatteessa ei ihminen tarvitse, mutta maksasta tuleva sappineste virtaa nyt suoraan suolistoon, eikä varastoidu sappirakkoon, kun sitä ei ole. Huomaa, että sappineste ärsyttää nyt suolistoa eri tavalla, kun sitä virtaa jatkuvasti ilman välivarastoa. Ruokailua pitää hiukan säännöstellä, etenkin illalla, ettei sappineste nouse ylävatsaan.

Sappirakon poisto on siksi tarpeellinen silloin kun siellä on hiekkaa, ettei sitä mene haiman tiehyeen, tulehduttaen haiman. Haiman tiehyt ja sappinesteen tiehyt ovat hyvin lähellä toisiaan, missä ne yhtyvät ohutsuoleen.