SITRUSHEDELMÄT JA SÄÄRIHAAVAT

Mandariinit_Terttu Häkkilä

Kuva: Terttu Häkkilä

Me suomalaiset syömme hyväuskoisina suuret määrät sitrushedelmiä ja kuvittelemme saavamme niistä paljon vitamiineja talven ja kevään vitamiinien puutokseemme. Ehkä niistä hiukan saammekin, mutta niitä pitäisi syödä kilokaupalla päivässä, jotta edes C-vitamiinin tarve täyttyisi.

Kerron tähän tosi tapauksen sitrushedelmistä. Joku vuosi sitten olin etelässä lomamatkalla ottamassa aurinkoa. Vieressäni lepäili vielä työelämässä oleva mies. Katselin hänen jalkojaan, että onpa hänellä pahannäköiset sääret. Hänen säärensä vuotivat visvaa monesta kohden. Rohkaisin mieleni ja kysyin kohteliaasti uteliaisuuttani, syötkö paljon sitrushedelmiä, kun sääresi on tuon näköiset. Hyvin lyhyen vastauksen sain kysymykseen. Syön minä hiukan niitä. Hetken päästä mies nostaa kassistaan appelsiinipussin ja alkaa tietysti syödä niitä. En tiedä, ymmärsikö hän, mitä tarkoitin tällä yhtälöllä appelsiinit ja säärihaavat?

Kerron tähän mistä on kysymys. Meille Suomeen tulee kaikki hedelmät etelästä, niin kuin sitrushedelmätkin. Sitrushedelmät keräävät kasvun aikana myrkkyä, jolla hedelmä suojaa itsensä tuholaisia vastaan luontaisesti. Hedelmät kuitenkin kerätään raakana ja näin niiden keräämä myrkky kulkeutuu meille suomalaisille asti. Jos hedelmät olisi kerätty vasta kypsinä, olisi kypsymisen loppuvaiheessa myrkky poistunut luonnollista tietä takaisin maahan ja näin sitrushedelmät olisivat myrkyttömiä. Sitruuna on ainoa sitrushedelmä, jossa ei ole tätä myrkkyä, vaikka ne kerätään raakana.

Sitrushedelmien myrkky tukkii munuaiset ja kun munuaiset eivät enää jaksa puhdistaa tätä myrkkyä, tulee sääriin toiset munuaiset, joista myrkky poistuu. Näitä kutsutaan säärihaavoiksi. Tietysti säärihaavat voi tulla muistakin munuaisia tukkivista aineista ja myrkyistä. Tässä voidaan yksinkertaisesti todeta säärihaavoista, että munuaiset ovat tukossa.

Tämä asia on tärkeä, etenkin näin iäkkäämpänä, kun munuaisten toiminta muutenkin heikkenee, niin emme kaipaa lisää rasitteita munuaisille. Iäkkäämpänä myös jäykkyydet johtuu osittain munuaisten vajaasta toiminnasta tai tukkoisuudesta.

 

Erkki Myllyharju_web_2172K_

Erkki Myllyharju

Kirjoittaja Erkki Myllyharju tuottaa tähän blogiin ikäihmisten terveyteen liittyviä kirjoituksia.
Kirjoittaja toivoo käsiteltävien asioiden auttavan ihmisiä pysymään terveenä,
paranemaan ja voimaan paremmin.

Kirjoittaja jättää vastuun tietojen soveltamisesta tai tulkinnasta lukijalle.