VILJAT, GLUTEENIT, HIILIHYDRAATIT JA TÄRKKELYS – tuhon siemeniä?

Suolisto

Kuva Terttu Häkkilä

 

Nykyinen virallinen ruokasuositus, suosii hiilihydraattipitoisia ruokia ja rasvat ovat laitettu ryhmään, joita ei juurikaan suositella käytettävän. Kaikki viljat ovat runsaasti hiilihydraattipitoisia, joita suositellaan syötävän runsaasti täysviljatuotteina. Kotimaiset viljat sisältävät reilusti gluteenia ja hiilihydraatteja. Niistä hiukan seuraavassa tekstissä, mitä hiilihydraatit ja gluteeni saavat elimistössä aikaan.

Kakkostyypin diabeteksen syntymekanismi

Lainaan tähän hiukan tekstiä kirjasta, Tuhon siemenet, David Perlmutter. Tässä on lyhyesti kakkostyypin diabeteksen syntymekanismi. ”Ihmisen solut eivät yksinkertaisesti imaise itseensä verisuonissa liikkuvaa glukoosia. Ensin insuliinihormonin on päästettävä tämä elintärkeä sokerimolekyyli solun seinämän läpi. Haiman tuottama insuliini on yksi aineenvaihdunnan keskeisimmistä biologisista osatekijöistä. Glukoosi kulkee veren mukana lihas-, rasva-, ja maksasoluihin. Niihin päästyään glukoosi toimii polttoaineena. Normaali terveet solut vastustavat insuliinia tehokkaasti. Jatkuvan glukoosin saannin vaikutuksesta solut joutuvat kuitenkin vastaanottamaan suuria määriä insuliinia ja mukautuvat tilanteeseen, vähentämällä solun pinnassa olevien insuliinireseptorien määrää. Toisin sanoen, solut muuttuvat vähemmän vastaanottavaisiksi insuliinille. Seurauksena on insuliiniresistenssi, jonka vaikutuksesta solut hylkivät insuliinia, eivätkä saa sen mukana veressä olevaa glukoosia. Haima reagoi tähän tuottamalla lisää insuliinia. Siispä tarvitaan lisää insuliinia, jotta sokeri pääsisi soluihin asti. Tästä syystä noidankehä huipentuu kakkostyypin diabetekseen. Diabeteksesta kärsivällä ihmisellä on korkea veren sokeri, koska hänen kehossaan oleva sokeri ei pääse soluihin asti. Tämä tietysti aiheuttaa voimattomuutta, kun solut eivät saa energiaa.”

Veressä oleva sokeri haitallista

Tämä veressä oleva sokeri aiheuttaa sokeutta, tulehduksia, hermovaurioita, sydäntautia ja Alzheimerin tautia. Osasyyllinen veressä oleva sokeri on myös epilepsiaan, päänsärkyyn, masennukseen, skitsofreniaan, ADHD:hen ja heikentyneeseen sukupuoliviettiin.

Insuliini on myös anabolinen hormoni, mikä tarkoittaa, että se nopeuttaa kasvua, edistää rasvakudoksen muodostumista ja säilymistä, sekä altistaa tulehduksille. Alzheimerin tauti yleistyy samaa tahtia kuin kakkostyypin diabetes ja liittyy juuri tähän insuliiniresistenssiin. Aivoihin muodostuu plakkia, jota sairastuneiden aivoista tavataan.

Gluteeniyliherkkyys yleistä

Gluteeniyliherkkyydestä kärsii arviolta 40 % ihmisistä. Keliakiaa sairastaa arviolta vain pieni osa, noin 3 %.

Jos ongelmana on päänsärky, migreeni, Touretten syndrooma tai kohtaukset, unettomuus, ahdistus, ADHD, masennus tai jokin neurologisten oireiden yhdistelmä, kannattaa tutkia gluteeniyliherkkyys tai poistaa gluteeni ruokavaliosta.

Terveelliseksi mainostetut täysviljatuotteet sisältävät myös gluteenia ja aikaansaavat samanlaista mielihyvää aiheuttavaa riippuvuutta, kuten alkoholi ja sokeri.

Tutkimustulokset osoittavat, että gluteenilla ja hiilihydraateilla on keskeinen osa aivoihin johtavien tulehdusten aiheuttajana. Kun hiilihydraattipitoiset gluteenia sisältävät viljat jättää pois, ne voi korvata voilla, (lihalla), munilla, rasvaisella juustolla ja roppakaupalla kasviksia.

Hiilihydraatit estävät laihtumisen

Liikunnan osuus laihtumisesta on 20 % ja syömisen osuus 80 %. Rasva ja proteenipitoiset ruuat ja lisäravinteet auttavat laihtumaan. Hiilihydraattia päivän annoksessa saa olla vain n. 60 g eli yksi hedelmä, jolloin laihtuminen on luonnollinen tapahtuma.

Viljat sisältävät myös paljon torjunta-aineita, eli myrkkyjä, jotka eivät varmasti ole ihmiselle hyväksi. Viljoista kaura on terveellisin, koska siinä ei ole gluteenia, mutta siinä on 57 % imeytyvää hiilihydraattia. Eräs professori kauan sitten totesi ”syömästämme ruuasta 2/3 elättää lääkäreitä ja 1/3 elättää syöjää”.

Tärkkelys aiheuttaa terveysongelmia

Ihmettelen suomalaisia jogurtteja, miksi niissä on yleensä 15 % hiilihydraattia, eli 200 gramman yhdessä jogurttipurkissa on sokeria 30 g, huh, mikä sairauksien lähde. Eikä tämä vielä mitään, ne sisältävät samaa pastaa/tärkkelystä mitä käytetään aikakausilehtien päällystämiseen paperikoneella. Tämä pasta, tai muunneltu tärkkelys aiheuttaa samankaltaisia terveysongelmia, kuin gluteenikin. Myös monissa ruokakermoissa käytetään näitä sakeuttamisaineita, muunnettua tärkkelystä, joita yleisemmin ovat maissitärkkelys ja perunatärkkelys. Useasti nämä kermat ovat myös homogenoituja.

Lainaan tähän tekstiä tärkkelyksestä terveysinfo.fi -sivulta: Suomessa on tiedostettu jo 1990-luvulta lähtien sellaiset toiminnalliset vatsavaivat, joihin tavanomainen keliakia- tai laktoositon dieetti ei tunnu auttavan. Tärkkelysintoleranssi on yleinen vaiva, jota ei aiheuta gluteeni tai laktoosi, vaan kasvien sisältämä varastosokeri eli tärkkelys.”

Ruuansulatus antautuu liiallisen tärkkelyksen edessä.

Jos ihmisen ruoansulatusjärjestelmän entsyymit eivät pysty muuttamaan kaikkea tärkkelystä imeytyvään muotoon, ylijäämästä tulee paksusuolen miljardien ”kakkabakteerien” ruokaa. Tämä aiheuttaa myrkytystilan, joka pilaa suolistoflooran ja elimistön aineenvaihdunnan, aiheuttaa maksan toiminnallisia häiriöitä, josta seuraa, että ”kakkabakteerien” aineenvaihduntatuotteita pääsee aivoihin, aiheuttaen keskittymis- ja aivosähkötoiminnan häiriöitä.

Tavallisimpia arkipäivän ongelmia ovat paksusuolen turpoaminen, vatsan turvottelu, röyhtäilyt, närästys, vaihteleva ripuli ja ummetus, aamuinen äkillinen vessantarve ja erilaiset limaneritykset, nuhan ja flunssankaltaiset oireet. Huolestuttavinta on pelko paksunsuolen syöpäriskin lisääntymisestä. Tärkkelysongelma tiedostettiin jo 1940-luvulla, mutta 1970-luvulle tultaessa, laktoosi-intoleranssi ja keliakia veivät päähuomion.

Tärkkelyskuorman vähentäminen ja entsyymit auttavat siivoamaan suolistoa.

Viljoissa, perunoissa ja riisissä ei ole riittävästi entsyymejä niiden sisältämän tärkkelyksen muuttamiseksi imeytyvään muotoon eli monosakkarideiksi. Mikäli riittävää muutosta ei tapahdu riittävässä ajassa, imeytymätön tärkkelys ”lumpsahtaa” paksusuoleen, jossa nälkäiset mädättäjäbakteerit ja hiivat odottavat sitä kuin käenpojat. Tässä vaiheessa ylijäämäperuna on kuin imellettyä perunalaatikkoa ja vehnätärkkelys kuin sokeritaikinaa.

Erkki Myllyharju_web_2191

Erkki Myllyharju

Kirjoittaja Erkki Myllyharju tuottaa tähän blogiin ikäihmisten terveyteen liittyviä kirjoituksia.
Kirjoittaja toivoo käsiteltävien asioiden auttavan ihmisiä pysymään terveenä,
paranemaan ja voimaan paremmin.

Kirjoittaja jättää vastuun tietojen soveltamisesta tai tulkinnasta lukijalle.